Menú Cerrar

El supremacisme blanc, és europeu

El supremacisme blanc és aquesta idea segons la qual, els blancs occidentals som una mena d’elit superior a la resta de població mundial.

Aquesta idea, ara tant de moda veient l’assalt al Capitoli de Washington per part de seguidors de Trump i reivindicada sense vergonya per grups d’ultradreta nord-americans, paradoxalment serveix novament per justificar el supremacisme blanc europeu subjacent, inconscient, però permanent.

El supremacisme blanc s’exhibeix sense vergonya als USA

De fet, el supremacisme blanc és una idea que es forja a partir dels estats colonials europeus, que s’expandeixen conquerint i devorant territoris al llarg del món, i es justifica en una necessitat de portar la civilització a poblacions que des del punt de vista etnocèntric europeu no estaven civilitzades. El racisme, sorgeix doncs com una conseqüència d’una necessitat de justificació colonial política. Els estats europeus justifiquen el seu domini imperial feixista i agressiu sobre la resta del món sobre una suposada superioritat racial, però quan la ciència ho nega, i les relacions personals entre conquerits i conqueridors es tornen freqüents, aquesta justificació de la diferència racial esdevé un argument insostenible en societats massa barrejades.

Les potències europees repartint-se el món

En canvi, la idea subjacent d’una superioritat intel·lectual occidental, especialment europea, segueix indiscutida. Els occidentals accepten negres, magribins, asiàtics, o indígenes americans sempre que assumeixin la superioritat dels valors occidentals. Una dona magribina occidentalitzada és una dona moderna, mentre que una magribina que porti mocador, que miri de tenir un respecte per la tradició cultural i religiosa de la seva família, és vista com retrògrada i completament equivocada.

L’actual ministre europeu d’exteriors afirmava que el colonialisme a Nord-Amèrica tan sols havia matat ‘quatre indis’

Un indígena sud-americà que es passi al bàndol dels conqueridors blancs és algú que vol el progrés, mentre quatre indis que defensen l’Amazones són un destorb per l’avenç de la civilització.

La idea mateixa de l’estupidesa dels ianquis és una mostra més d’aquest supremacisme blanc europeu. La majoria d’europeus que conec estan convençuts que la europea és una societat molt més avançada que l’americana, i que els europeus tenim un millor criteri que els nord-americans. Que triïn un president com Trump és perquè són una societat inculta, violenta i intelectualment endarrerida respecte la europea. Que els europeus hagin triat personatges com Aznar, Berlusconi, Sarkozy en canvi no vol dir que els europeus siguem incults, violents i intelectualment endarrerits. Que haguem provocat les grans guerres mundials o encara tinguem guerra al cor d’Europa a llocs com Ucraïna, que haguem tingut dictadors fins als 70 a Espanya, Portugal, Grècia, o fins als 90 a llocs tan cool i moderns com Alemanya, o als països bàltics, Txèquia, Eslovàquia, als balcans, tota l’Europa de l’est…

La guerra a Ucraïna sembla lluny d’acabar-se

Que tinguem una esquerra contestatària és una altra justificació per fer-nos creure que els europeus som d’alguna manera intel·lectualment més elaborats. Els nord-americans trien un conservador com Biden com mal menor, perquè no tenen una esquerra intel·lectual, mentre aquí som tan brillants que tenim Boris Johnson, Macron o Pedro Sánchez i ens considerem més d’esquerres que els ianquis. Res hi fa que els USA hagin tingut una intel·lectualitat socialment tan contestatària amb el sistema com Henry Miller, Kerouac i la generació Beat, Buckowsky, el Dirty Realism, la novel·la negra nord-americana… 

Tennessee Williams és un exemple de la literatura de caire social que ha posat en qüestió el somni americà

Hollywood és un aparell de propaganda. Però les sèries i programes mainstream dels canals de televisió estatals per a la classe mitjana espanyola són d’una profunditat aclaparadora.

Ana Rosa Quintana, una de les presentadores amb més audiència a Espanya

La idea que el nostre model blanc occidental europeu és millor al de qualsevol altra part del món serveix per justificar un pannacionalisme europeu que no difereix gens de la idea colonial dels segles XIX i XX.

La Unió Europea és un club elitista que deixa fora aquells estats que no compleixen les arrels cristianes d’Europa, com va dir Sarkozy. Res d’una voluntat d’integrar l’Europa romana, que ocupava el Magrib, o simplement Turquia, res d’obrir una porta a un món que no sigui el blanc cristà occidental. L’establiment de fronteres, el rebuig de l’arribada de població culturalment diferent, amb la idea que no podem acceptar gent que no comparteixi els valors occidentals. Quan el gran valor cultural occidental és l’explotació colonial de la resta del món i l’expansió dels imperis.

Internacionalisme a mida. S’han de diluir les diversitats culturals, les minories dins d’Europa per crear un gran estat europeu que permeti les nostres multinacionals tenir més força per expandir-se a Àsia, Sud-amèrica, Àfrica… Colonialisme del de tota la vida, veure la diferència i la diversitat com una amenaça i només entendre la uniformitat i la imposició del model colonial occidental com a únic possible. Un model polític que equival a quan les grans potències s’asseien i traçaven línies rectes sobre un mapa per repartir-se el món.

El mapa colonial de les potències europees a l’Àfrica, es repartia el continent traçant fronteres artificials allà on convenia

El supremacisme blanc desvergonyit s’exhibeix als USA perquè hi ha una població ètnica i culturalment més diversa que la Europea, i això els confronta amb una realitat que posa en dubte la tradició blanca de colons arribats per imposar el seu model per la força.

A Europa, no cal als supremacistes europeus fer aquestes exhibicions de ràbia, perquè tenen un vot majoritari que els permet fixar fronteres, perseguir pasteres, arraconar dones amb mocador, expulsar gitanos, marginalitzar tots aquells que no comprin l’ideari blanc supremacista europeu.

Però hi són. Tan integrat, tan subjacent, tan normalitzat, que fins i tot ens sembla un insult que ens diguin que molt de la nostra base intelectual es basa en el colonialisme blanc europeu, i que no estem fent prou per canviar-ho. 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.