Menú Cerrar

Rebel·lió sexual

Els Diaris Íntims d’Anaïs Nin, conjuntament amb l’obra del seu amant Henry Miller van suposar una porta oberta a l’alliberament sexual.

anais2

Si cal, Nin va ser encara més important pel fet de ser dona i per explicar amb profusió de detalls, la seva vida, personal i sentimental, des de una cara de la moneda que al llarg de la història havia estat sempre silenciada, la femenina.

Anaïs, nascuda a París, filla d’un pianista cubà de família catalana, i una cantant clàssica francesa de família danesa, començà els seus diaris com una carta dirigida al seu pare, un faldiller que abandonà la mare quan Anaïs tenia tan sols 11 anys, enviant esposa i fills a casa dels avis paterns a Barcelona.

La vida bohèmia marcà des de la infància Anaïs, que als pocs mesos d’estada a Barcelona marxarà a Nova York a viure amb una tieta, retornarà a París, passarà per l’Habana i abans amb els pares ha viscut a Brussel·les i a diversos indrets de França. Durant 60 anys i fins només uns mesos abans de la seva mort, Nin escriurà un diari amb les seves vivències, sentiments, debilitats, amors i circumstàncies, sense complexos, descrivint una vida plena d’aventures i encontres sexuals que demostraven que les dones podien gaudir de la passió tant o més que els seus homòlegs masculins.

hugh guiler
Anaïs es casà als 19 anys amb el milionari Hugh Guiler. Hugh li consentia les aventures i que visqués llargs períodes amb els seus amants, amb el que el matrimoni resistí fins la mort de l’escriptora.

Anaïs hi explica fets que van ser un trasbals per la societat del segle XX, i que encara ara la majoria titllaria d’escandalosos.

Casada amb només 19 anys amb un milionari nord-americà, amb el que es trasllada a París, el seu matrimoni l’avorreix fins que la cerca de noves experiències li fa conèixer Henry Miller, de qui esdevé amant. Obsessionada amb la seva esposa June Mansfield, forma un triangle cèlebre, voyeur i amorós, que conviu alguns anys fora de tot convencionalisme.

L’atípica relació amb els Miller, lluny de suposar una excepció, va ser una més dins una vida marcada per la polèmica al voltant dels seus encontres sexuals i estil de viure.

Després del retrobament amb el seu pare, 20 anys després, Anaïs insinua una relació incestuosa als seus diaris, com a mínim platònica, que més enllà de la veracitat dels fets, converteixen en incendiaris aquests passatges, com l’explicació d’un avortament al que es sotmeté, en un període en que era il·legal i perseguit.

Nin s’interessa molt pel psicoanàlisi, i l’estudia amb un deixeble de Jung, però instal·lada ja als Estats Units, on viuria la resta de la seva vida, es veu obligada a escriure relats eròtics, juntament amb Miller, per tirar endavant.

Es torna a casar l’any 55, sense haver-se divorciat del primer espòs, el ric Hugh Guiler, és a dir que es converteix en bígama.

El milionari accepta el nou amant, amb Anaïs repartint el seu temps entre Califòrnia amb un espòs i Nova York amb l’altre, tot i que no sabia que ella s’hi havia arribat fins i tot a casar. Nin agrairà sempre la fidelitat i l’ajuda econòmica de Hugh, i no l’abandonarà mai del tot, hi conviurà força temporades i ,finalment, anul·larà el segon matrimoni i malalta de càncer acabarà els seus dies al seu costat.

diaris anais
Portada dels diaris de joventut d’Anaïs Nin

Les seves primeres obres, amb alts continguts autobiogràfics, com House of Incest, o els seus relats eròtics, són polèmics, però sobre tot, els diaris marquen un abans i un després en l’alliberament femení, publicats els anys 60. Encara que la versió íntegra no es va publicar fins la seva mort, i la de Hugh, foren un relat clau en els anys de la revolució sexual i els drets civils als Estats Units.

Com Miller, foren decisius per canviar la mentalitat americana i global sobre el sexe i les relacions personals, i com Miller, la seva rica literatura, el seu pòsit de debat social i intel·lectual, les seves vivències, les coneixences d’escriptors com Durrell, Artaud, Gore Vidal i molts altres, els seus contactes a Nova York i a mig món, la seva aproximació al psicoanàlisi, en definitiva la profunditat de la seva prosa van molt més enllà de la narrativa eròtica.

El valor dels Diaris d’Anaïs Nin rau en l’exposició sincera i desacomplexada dels sentiments femenins, sense puritanisme ni prejudicis, i novament, com totes les grans obres, els Diaris no perden vàlua si no que en guanyen en un temps, l’actual, on malgrat els progressos, les dones disten molt de tenir tota la igualtat amb els homes, i on el sexe i la llibertat en general fan passes enrere pel retorn de mentalitats reaccionàries.

hugh_anais
Anaïs Nin amb el seu marit Hugh Guiler

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.