Menú Cerrar

Pensar diferent

StreetArtUtopia
El web Street Art Utopia mira de recopilar imatges d’obres d’art urbà d’arreu del món.

El pensament lateral està de moda, sobretot per les empreses que pretenen innovar i fer diners a partir de les idees dels seus obrers del cervell.
Dissenyadors, arquitectes, guionistes, informàtics, científics, a tots se’ls demana que pensin diferent, que afrontin els problemes de maneres com no s’hagi fet abans, per tal de generar una nova visió de les coses, que al cap i a la fi, produeixi novetats i solucions úniques, susceptibles de copyright, de ser comercialitzades i de fer molts diners per aquestes empreses.

La compra de bens immaterials, com són les idees ha entrat de ple en el mercat de valors.
Comencen a ser llegendàries les històries de dissenyadors d’aplicacions que en un garatge han creat programes revolucionaris, però no us enganyeu, darrere aquestes aplicacions brillants hi ha un munt de cadàvers, programadors anteriors que han vist plagiades i explotades idees seves, conceptes, innovacions, tecnologies, o que han vist com el soci amb capital anorreava el soci creatiu, no parlarem d’Apple, Facebook ni Windows…

Contra el cinisme que suposa reduir la intel•ligència, la creació, la imaginació, el pensament, a simples diners, hi ha un art urbà que es mostra als carrers sense permís, ni finançament institucional, i que és molt difícil de traslladar a les galeries d’art o museus.

Una provocació efímera, per la que l’artista no només no hi fa negoci sinó que és perseguit per les ordenances i policies municipals.
Gaudiu cada cop que us trobeu una peça perquè difícilment la retrobareu al Louvre penjada com una Gioconda per la posteritat, en unes dècades com a molt en quedarà alguna fotografia, i l’original serà repintada, enderrocada, embrutada o arrencada.
Haureu vist els Picassos, Mirós, Van Goghs, Michelangelos del vostre temps i hi haureu passat per davant gairebé sense assaborir-los.

Un art que ens ofereixen per sorpresa, gratuït, tan sols per la voluntat d’expressar-se, de canviar coses, per amor a l’art.

La pel·lícula Exit Trough The Gift Shop és una reflexió punyent sobre el mercat de l'art i la creació artística
La pel·lícula Exit Trough The Gift Shop és una reflexió punyent sobre el mercat de l’art i la creació artística

I és clar que els menys cínics ens alegrarem que hi hagi circuits comercials on els artistes almenys puguin fer una part de diners a partir de la seva creació, perquè d’alguna cosa s’ha de viure i perquè entenem que aquells que ens animen el dia amb la seva imaginació rebin una recompensa, però no podem menys que treure’ns el barret amb els artistes urbans que porten la seva proposta a l’extrem, al límit de la legalitat i de la convenció, que saben que el seu grafit o escultura desapareixerà amb les hores, que no li reportarà un duro sinó problemes amb la policia, i encara així ens alegren els murs, les clavegueres, els senyals de trànsit…

Perquè el debat que proposen sobre pensament diferent, sobre el valor de l’art, de la creació cultural, aquests artistes de carrer té molt de suc.

portes2
Podem trobar art urbà als llocs menys esperats, a qualsevol dels nostres carrers

Brillant, sobre el tema, el documental del més conegut d’aquests artisites de carrer, Banksy, a Exit Trough the Gift Shop, no per casualitat, doncs la seva obra té una càrrega de profunditat demolidora. Com no podia ser d’altra manera, Banksy aconsegueix fins i tot fer un gir copernicà al format i converteix una història sobre ell i l’art de carrer en una obra sobre el realitzador i sobre la pròpia producció, metacinema, metaart, una visió diferent, genial, sobre la matèria.

L'art urbà juga amb l'espectador i el medi
L’art urbà juga amb l’espectador i el medi

I és que el món de l’art no es limita als museus i galeries, ni tan sols l’art urbà es limita a Banksy, podem trobar propostes molt interessants de moltíssims creadors als llocs més insospitats. L’art és allà on el vulguem veure, només ens cal obrir els sentits i viure amb ganes de sorprendre’ns.

Pensem diferent. Gaudim-ne. Ens podem trobar una alegria en girar qualsevol cantonada. Pensem el que no volen que pensem, pensem per no fer diners, per fer art, per repartir píndoles d’alegria.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.