Menú Cerrar

El viatge del Beagle

Illes Galápagos
La diferenciació entre espècies amb origen comú, segons el seu habitat a una o altra de les Illes Galápagos va ser determinant per l’elaboració de la Teoria de l’evolució de Darwin

Ara que el creacionisme s’estén als Estats Units, i les confessions cristianes utilitzen el seu poder de lobby per negar els descobriments científics sobre l’evolució, mirant d’imposar la versió bíblica de l’origen de l’home a escoles i administracions, resulta doblement interessant el viatge que portà a Darwin al voltant del món, fins constatar que les espècies evolucionaven de manera diferenciada segons l’entorn, i que les millors adaptades eren les que pervivien.

viatgebeagle
La volta al món del vaixell Beagle va visitar Amèrica, Oceania i Àfrica abans de tornar a Europa, en un trajecte de 5 anys que aportà nombrosos descobriments científics

El viatge del Beagle, nom del vaixell que transportà l’expedició, és una crònica del mateix Darwin sobre la seva navegació durant 5 anys pels diversos oceans i continents, arrencant el 1831. Una aventura imprescindible per comprendre el nostre planeta, i com s’ha transformat el món amb el l’expansió de la colonització occidental arreu del món. És una descripció mediambiental, antropològica, científica, viatgera, de gran valor, un llibre que aplega aventures marineres, descobertes històriques, ciència, tantíssimes coses, que acaba essent entretingudíssim i riquíssim.

Podem descobrir-hi, amb la visió de fa dos-cents anys, terres aleshores encara verges, com les Illes Galápagos, a 1000 quilòmetres de la costa americana, a l’Equador, on la observació de les particularitats i diferències de la seva fauna característica, entre una illa i l’altra, va ajudar tant a Darwin a definir la seva Teoria de l’evolució.

Tortuga de les Galápagos, una de les espècies singulars de les Illes
Tortuga de les Galápagos, una de les espècies singulars de les Illes

Unes illes que havien sigut tan sols refugi de pirates i baleners els anys abans de l’arribada del Beagle, i que encara avui són patrimoni de la humanitat per la Unesco per la seva riquesa natural.

Formidable la seva aventura superant el Cap d’Hornos, amb la descoberta del Canal Beagle per travessar-lo en una època on un gran nombre de velers s’enfonsaven en una mar perillosíssima i el contacte amb els primitius pobladors de la Terra del Foc. Indígenes de tribus avui extingides, gairebé nus malgrat el fred antàrtic, caníbals, tres dels quals van viatjar amb ells fins Londres, van aprendre-hi anglès i hi van viure anys, però que van acabar fent el viatge invers, renunciant a les comoditats de la civilització, per tornar a viure seguint les seves arrels.

La visita a les Canàries, la navegació per la costa africana, per les costes de Brasil, Xile i Argentina, el Beagle féu una volta al món tan excepcional que va propiciar tanta catalogació d’espècies, tants descobriments científics, geogràfics, humanístics, que ha marcat la visió del món fins als nostres dies.

Retrat de Charles Darwin
Retrat de Charles Robert Darwin (12 de febrer de 1809 – 19 d’abril de 1882)

En la lluita entre el poder religiós i la revolució del coneixement, entre ciència i textos sagrats, entre homes mundans i creació divina, Darwin va crear un llibre tan ric, que es pot titllar de genial. O si preferiu, diví.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.